dijous, 1 de març del 2007

El número 0 de XIBIDA











El número '0' de la revista va sortir, l'octubre de 1998, per homenatjar a Mn Joan Roig i Montserrat per la labor feta durant els 6 anys que va estar entre nosaltres.
En la presentació s'explicava la raó del nom Xivita que no és altra cosa que el nom amb el qual, els Vallclarencs, cridaven a les cabres xivites, xivites... Una antiga fotografia ilustrava un ramat de cabres a la plaça de l'església.
A la segona pàgina un poema de vallclara que acabava aixì:
"...Vallclara cap el tard
s'engalana de llums,
i la pau que ha conservat del dia
l'embolcalla toda la nit."

A les dues pàgines següents es feu un esbòs biogràfic de Mn. Joan del qual en treiem uns fragments:
"...Va nèixer a l'illa de Mallorca al poble de Felanitx, el dia 17 de juny de 1940. La seva vocació religiosa el portà a cursar els estudis de sacerdoci, culminant amb l'ordenació sacerdotal l'any 1966. La seva primera parròquia fou Port Sagunt a la província de València, posteriorment fou rector de la Nou de Gaià al Tarragonès, on col·laborà en la creació d'un nucli artístic que encara perdura avui. Va arribar al nostre veïnatge al poble d'Ulldemolins, on hi porta exercint el ministeri pastoral des de fa 22 anys... A Vallclara va arribar-hi el 12 de setembre de 1993... Els goigs és una de les seves passions i com a poeta que és Vallclara no podia quedar-se sense cap composició seva i ha editat els de Sant Joan i Sant Isidori. Ara que som a la branca de la cultura esmentar la seva afecció ceramista, la col·lecció important de Goigs i d'ex-libris, l'amor per l'art Bizantí representat en les icones i moltes altres facetes que conrea a l'abadia d'Ulldemolins, on qui hi va a visitar-lo es rebut sempre amb els braços oberts..."
I aquest modest full va anar sortint i ara ja en portem uns quants.